- Obiectivul principal al terapiei este acela de a vă prelucra problemele, atât cele cunoscute cât și cele care încă nu au fost conștientizate.
Priviți-ne pe noi, cei din echipa terapeutică, ca pe niște oameni care doresc să vă ajute să vă înțelegeți mai bine viața, situația și problemele și să găsiți soluțiile cele mai bune posibile. Pentru aceasta vă vom oglindi atât calitățile cât și trăsăturile mai problematice ale personalității dumneavoastră.
În ultimă instanță numai dumneavoastră puteți să vă asumați responsabilitatea deplină pentru propria viață, adoptând un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat, în care să nu mai aveți nevoie de alcool sau alte droguri.
Pentru ca terapia să se poată desfășura într-un mod eficient și fără frecușuri inutile este nevoie ca toți să respecte anumite reguli. Dacă veți încălca aceste reguli va trebui să vă asumați răspunderea și să acceptați anumite consecințe. Dacă veți avea anumite nedumeriri, adresați-vă colaboratorilor asezământului.
Toți colaboratorii asezământului vă urează succes pentru cura dumneavoastră de recuperare. Ne dorim și așteptăm colaborarea dumneavoastră activă în terapie.
- Părăsirea incintei așezământului
În primele patru săptămâni părăsirea așezământului este permisă doar însoțit de un terapeut sau un pacient desemnat de acesta, respectiv după două săptămâni sunt permise învoiri în grup (cel puțin trei pacienți), sâmbăta după amiaza și duminica, fără a lipsi de la mesele principale.
După patru săptămâni puteți cere învoiri individuale, în principiu tot la sfârșit de săptămână, care vi se vor acorda în funcție de responsabilitatea dovedită și progresele obținute în cursul terapiei.
În mod excepțional pe baza unor motive întemeiate se pot acorda învoiri și mai repede decât stabilit mai sus, dar pe răspunderea exclusivă a pacientului. Pentru rezolvarea unor probleme legate de reîncadrarea socială și profesională puteți cere în ultima treime a curei învoiri și în timpul săptămânii, fără a depăși un total de maxim zece zile și lipsind cât mai puțin de la orele de grup. Întoarcerea din învoiri se va face cel târziu la ora 21:00.
Toate învoirile (care depășesc 30 minute) trebuie consemnate înainte de plecare în caietul de învoiri. Învoirile care implică lipsa de la anumite mese trebuie solicitate cu cel puțin o zi înainte, respectiv până cel târziu joi pentru zilele de sfârșit de săptămână. Învoirile care includ una sau mai multe nopți trebuie solicitate prin cerere scrisă. Pe toată durata internării nu vă este permisă frecventarea de locuri din comună în care se servesc băuturi alcoolice (baruri, terase, discoteci etc.).
După primele 2 săptămâni puteți primi vizite sâmbăta după amiaza, duminică și în sărbătorile legale. Vă rugăm să prezentați toți vizitatorii terapeutului de serviciu, care în măsura posibilităților vă va sta la dispoziție și pentru eventuale consultații cu participarea vizitatorilor. Recomandăm ca frecvența vizitelor să nu fie mai mare decât la 2 săptămâni.
Prin următoarele fapte ne obligați să vă externăm imediat:
- Încălcarea gravă a normelor de conviețuire civilizată, mai ales prin agresiune fizică. În caz de infracțiuni suntem obligați să anunțăm și organele în drept.
- Al cincilea “cartonaș galben” (vezi mai jos)
- Neîndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul convenției încheiate la internare.
De asemenea puteți fi externat prematur dacă dovediți motivație insuficientă pentru abstinentă (renunțare totală la alcool, dar și la medicamente neprescrise de medic), mai ales prin posesia sau consumul pe furiș de alcool sau de medicamente neprescrise sau de alte droguri.
De regulă consumul de alcool sub orice formă și în orice cantitate – atât în incinta așezământului cât și în afara lui – duce la externare imediată, dacă nu este recunoscut imediat și pacientul nu-si prelucrează în mod serios recidiva, atât în grup cât și între patru ochi cu un terapeut.
Este permisă folosirea de radiouri, radiocasetofoane etc. (numai cu acordul colegilor de cameră și la un volum scăzut, respectiv cu căști), de aparate de ras și uscătoare de păr personale.
Nu este permisă aducerea și folosirea de termoplonjoane, reșouri electrice, aeroterme, fiere de călcat etc. (atât din considerente de securitate cât și terapeutice). Folosirea mijloacelor de telecomunicație și a electronicelor este permisă, dar centrul nu pune la dispoziția pacienților aparate sau o conexiune la internet.
- Garanție pentru obiecte de valoare
Conducerea așezământului poate prelua garanție doar pentru obiecte de valoare și bani predați spre păstrare acesteia. Pentru obiecte predate colaboratorilor așezământului la externare se garantează timp de două săptămâni, după care instituția va dispune de ele.
- Ajutor social în obiecte și numerar
Pe bază de cerere aprobată de director se pot primi din donații anumite obiecte, în primul rând îmbrăcăminte și încălțăminte, în limite rezonabile. Cei ce nu au nici un venit și nici economii pentru cheltuieli mici curente pot depune o cerere la conducerea așezământului pentru a primi, în limita posibilităților, o anumită sumă în numerar.
Dacă așezământul va dispune de sumele respective, acestea se vor împarți în jurul datei de 10 al fiecărei luni. Vă recomandăm să vă notați toate cheltuielile, pentru a vă dezvolta spiritul de economicitate. Nu vă recomandăm să împrumutați bani de la alți pacienți sau să dați bani în împrumut, pentru a nu crea tensiuni și dependențe care ar putea afecta procesul terapeutic. Noi nu răspundem pentru asemenea datorii. Jocurile de noroc cu miză în bani sau obiecte sunt strict interzise.
- Îngrijirea patrimoniului așezământului
Vă rugăm să îngrijiți corespunzător toate obiectele de inventar și toate lucrurile primite spre folosință. Nu este permisă fixarea de cuie, șuruburi, pioneze, bandă adezivă etc. pe pereți și mobilă. În cazul producerii de daune materiale așezământului, inclusiv prin pierderea sau degradarea prin utilizare necorespunzătoare a unor obiecte primite în folosință, sunteți obligat să suportați paguba.
Colaboratorii așezământului au dreptul de a efectua oricând controale privind posesia sau consumul de alcool sau alte substanțe psihotrope nepermise, dar și privind aspecte de igienă și ordine în camere și dulapuri (numai în prezenta pacienților). În primele 4 săptămâni vă rugăm să prezentați toate bagajele aduse sau pachetele primite terapeutului de serviciu.
Participarea la mese regulate, servite în comun, este importantă atât pentru obișnuirea cu un program ordonat cât și pentru stabilirea contactelor mai apropiate cu alte persoane. De aceea este obligatorie și veți avea o ținută îngrijită (pe cât posibil nu în hainele de lucru). Nu se permite păstrarea în camere de alimente perisabile, prepararea individuală de mâncăruri gătite sau băuturi calde (cafea, ceai). Intrarea în blocul alimentar este permisă numai pacienților repartizați pe acest sector.
Programul de odihnă, cuprins între orele 22:30 (sâmbăta 23:30) și 07:00 trebuie respectat strict, în interesul tuturor pacienților. Aceasta include stingerea televizorului (imediat după terminarea filmului ce se derulează la ora stingerii), a aparatelor de radio și a lustrelor.
Fumatul este permis numai în afara activităților terapeutice și în locurile special amenajate, prevăzute cu scrumiere. În interiorul casei este strict interzis, cu excepția perioadelor de ger în care va fi permis într-o singură încăpere care va fi stabilită de către conducerea așezământului. Fumatul este strict interzis și în sectorul zootehnic. Încurajăm pe cei care doresc să se lase și de fumat și le oferim asistenta noastră.
Dorim să vă încurajăm să scrieți cât mai multe scrisori. Corespondenta primită se împarte în timpul meselor.
Telefonul așezământului poate fi folosit numai în cazuri de urgentă, cu acordul angajaților. Costul convorbirilor private trebuie achitat. Primirea de telefoane din afară este permisă numai la orele 17:00-21:00, cu excepția cazurilor de urgentă. După primele 2 săptămâni se recomandă folosirea postului telefonic public (cu cartelă), aflat peste drum.
Lenjeria de pat se va preda la intervale de 2 săptămâni personalului desemnat. Lenjeria de corp și hainele se spală, se pun la uscat și se calcă individual, de regulă în zilele de sâmbătă. Nu este permisă darea la maxim a caloriferelor pentru uscarea hainelor.
Spălatul zilnic, inclusiv pe dinți, este obligatoriu. De regulă există permanent apă caldă la dușuri. Evitați aglomerarea la dușuri pentru a nu epuiza rezerva de apă caldă. Cada de baie poate fi folosită numai de către persoane cu handicapuri fizice, cu permisiune specială. Fiecare trebuie să lase curățenie în urma lui. Aceasta este valabil și pentru folosirea chiuvetelor și W.C.-urilor. Nu este permis dormitul în haine de zi, nici statul în pat peste zi, decât în caz de boală, care trebuie anunțată imediat.
Sunteți responsabil pentru păstrarea ordinii și curățeniei în cameră precum și în spatiile comune, mai ales în sectorul care vi se va repartiza. Paturile trebuie făcute înainte de micul dejun. Sâmbătă paturile trebuie bine aerisite și se va face o curățenie generală în camere, care va include cel puțin lunar spălarea geamurilor și ștergerea ușilor.
Îngrijiți bine toate lucrurile și gândiți-vă și la cei care vor veni în urma dumneavoastră. Geamantane și cutii mai mari vor fi depozitate în pod. Intrarea în alte camere este permisă numai la invitația pacienților respectivi. Folosirea de foc deschis (lumânări etc.) nu este permisă. Temperatura de 20°C, iar peste noapte 18°C, nu trebuie depășită. Pentru risipă de energie termică sau electrică răspundeți material.
- Reguli și limite în terapie
Dacă încălcați anumite reguli clare, veți primi drept consecință un așa-numit “cartonaș galben”. Dacă ați adunat 4 cartonase galbene, are loc o discuție de criză cu directorul așezământului și alți terapeuți, eventual și în fata grupului. Încă un cartonaș galben (al cincilea) înseamnă externarea. Vă rugăm să priviți cu seriozitate următoarele puncte.
Puteți primi cartonase galbene pentru:
– absente nemotivate de la program, inclusiv de la mese
– încălcarea regimului învoirilor
– nerespectarea programului de odihnă, mai ales prin nerespectarea programului de vizionare a televizorului
– nerespectarea locurilor și intervalelor de timp în care fumatul nu este permis
– introducerea unor persoane străine în așezământ, fără prezentare
– folosirea de foc deschis sau aparate electrice nepermise în camere
– nerespectarea instrucțiunilor date de către terapeuți în cadrul sarcinilor de serviciu ale acestora și în spiritul regulamentului
– nerespectarea indicațiilor medicale
– agresiune verbală gravă, atât fată de colaboratorii așezământului cât și fată de alți pacienți
– acoperirea altor pacienți în caz că aceștia posedă sau consumă alcool sau alte substanțe interzise sau comit acte agresive sau alte infracțiuni
Felul cum vă veți încadra în acest regulament ne va arăta dacă și unde aveți probleme mai serioase și unde sunteți mai periclitat să “recidivati” în vechi obiceiuri proaste. Vom încerca împreună să ne dăm seama care sunt conflictele interioare care încercați să le rezolvați prin încălcarea regulamentului, așa cum în trecut ați încercat să le rezolvați prin consumul de alcool, medicamente cu efect psihotrop sau alte droguri.
Dorim să vă ajutăm să găsiți pe viitor metode mai bune de a face față conflictelor, fără a intra într-o dependență sau alta. Personalul Aşezământului Nazaret precum şi forul nostru tutelar, Aociaţia Crucea Albastră din România, nu-şi asumă nici o răspundere pentru eventuale incidente şi accidente petrecute în afara incintei aşezământului cu ocazia unor învoiri, a unor părăsiri neregulamentare ale centrului precum şi în cazul externărilor.
Dorim ca în așezământ să domnească o atmosferă de toleranță și bună înțelegere între oameni aparținând diferitor etnii, confesiuni și pături sociale. Respectăm convingerile fiecăruia și dorim ca orientarea creștină ecumenică (interconfesională) a așezământului să fie respectată. Știm că foarte mulți oameni care au biruit o dependență de un drog, fie el ilegal sau legal, au fost ajutați, pe lângă asistența medicală și socială, și printr-o renaștere spirituală.