Așezământul Nazaret, înființat în anul 1994 și patronat de Asociația Umanitară Crucea Albastră din România, este primul centru de recuperare mixt pentru dependenți de alcool sau alte droguri din țară. Oferim celor internați cure de reabilitare în urma unei dependențe de alcool, medicamente, droguri, jocuri de noroc etc. cu o durată cuprinsă între 2-6 luni, după modelul unor clinici similare din țările occidentale, în care se asigură asistență medicală, psihologică, socială și spirituală.
Centrul funcționează într-o cladire nouă situată în Șura Mică, la 12 kilometri de Sibiu, într-o zonă cu peisaje atrăgătoare, și dispune de o capacitate de 25 de locuri. Reabilitarea psiho-socială oferită în cadru centrului nu include terapie medicamentoasă, ci se axează pe terapia de grup, în cadrul căreia fiecare pacient scapă de sentimentul de marginalizare, beneficiază de experiența celorlalți, reînvață să se integreze într-un grup, conștientizează faptul că dependența de alcool sau alte droguri este o boală și capătă încredere în abstinență, pe care o credea imposibilă.
Condițiile pentru internare sunt: recunoașterea dependenței, existența unei motivații pentru terapie, absența unor boli interne grave sau a unor tulburări psihice mai severe (psihoze, debilitate mintală, demențe, tulburări grave de personalitate), precum și disponibilitatea de a participa la suportarea costurilor terapiei, după posibilități.
Costul standard al unei luni de internare este de 3900 RON (de la 1 februarie) de pacient, iar internarea se face pentru o perioadă de minim o lună. Perioada optimă pentru tratament este de 3 luni. Dependența intervine în timp, la fel și pentru tratament este nevoie de timp nefiind o operațiune de pe o zi pe alta.
Prin internarea în centrul nostru se asigură intrarea pacienților într-un mediu protejat – de preferință după faza de consiliere și motivație (I) și faza de dezintoxicare (II), realizate de regulă în cadrul altor unități de servicii psiho-sociale și medicale –, unde realizăm faza de recuperare, respectiv reabilitare psihosocială (III). Aici pacientul poate dobândi în câteva luni cunoștințele și își poate dezvolta aptitudinile pentru a putea ajunge la o abstinență stabilă și durabilă.
După externarea din centrul nostru mai urmează faza de “postcură”, sau reintegrare socio-profesională (IV), în care un rol important îl au grupurile de suport (de exemplu, Alcoolicii Anonimi) și din nou serviciile de consiliere și asistență psiho-socială. Din păcate, în țara noastră neexistând încă unele verigi din acest lanț terapeutic, ne vedem obligați adesea să încercăm să acoperim noi întregul demers.
În câteva cuvinte, rostul unui astfel de centru de recuperare se poate exprima în felul următor: a primi și a accepta persoana dependentă așa cum este (“Nu este o rușine să fii bolnav, dar este o rușine să nu te tratezi”), a o ajuta să se ridice, a o însoți o bucată de drum și în sfârșit “a-i da drumul” într-o viață în care ea poate și trebuie să-și asume din nou autonomia și răspunderea deplină.
Pe lângă cele 10 dormitoare de 2-3 paturi, sală de mese, verandă acoperită și verandă în aer liber, curte, foișor, bucătărie, toalete și băi cu apă caldă permanent, centrul dispune de mai multe dotări utilitare și pentru recreere, printre care o sală de club pentru activități de grup, televizor, dvd-player și o colecție de filme, bibliotecă, jocuri de rummy, table și altele, masă de ping-pong, biciclete mobile, bicicletă fixă și greutăți de antrenament, atelier de tâmplărie, staul pentru animale, livadă etc.
Terapia ocupațională, sau ergoterapia, are ca scop educarea în sensul unui stil de viață mai sănătos și echilibrat și are drept componente principale autogospodărirea, încadrarea într-un program regulat, dar și încurajarea spiritului de inițiativă și dezvoltarea simțului răspunderii. Activitățile de terapie ocupațională în cadrul Așezământului Nazaret se desfășoară de regulă în sectoarele grădinărit, zootehnie, bucătărie, amenajare casă și curte, timp de 2-3 ore în fiecare zi lucrătoare.
Ergoterapia este importantă mai ales datorită faptului că de multe ori dependenta a creat perturbări și în relațiile de muncă, iar conflictele care apar în mod inerent în acest domeniu (de exemplu împărțirea sarcinilor, respectarea autorității, relațiile cu colegii, etica muncii) sunt analizate și depășite în mod constructiv. Prin ergoterapie se antrenează autonomia individuală, spiritul de inițiativă și de echipă, rezistența și capacitatea de autoevaluare.