Reabilitarea dependenţilor de alcool şi droguri din medii defavorizate

52 de „ostatici” ai alcoolului şi drogurilor s-au vindecat la Şura Mică şi Şelimbăr

Asociaţia Crucea Albastră din România, cu centre în Şelimbăr şi Şura Mică, a încheiat un nou proiect, marţi, 14 martie. Este vorba despre „Reabilitarea dependenţilor de alcool şi droguri din medii defavorizate”, un program care, potrivit conducerii, s-a finalizat cu rezultate importante. Cu această ocazie, la Aşezământul Nazaret din Şura Mică, a fost deschisă şi o expoziţie de lucrări realizate de beneficiari în cadrul orelor de terapie prin artă.

În deschiderea evenimentului, au vorbit dr. Holger Lux, manager de proiect și directorul centrului din Șura Mică, Gabriela Bălan, psiholog și psihoterapeut, psihoterapeutul Adriana Faur, Ana Maria Fulea, psiholog și psihoterapeut, Marius Oltean, director executiv Crucea Albastră, Ştefan Iancu, asistent de proiect, și Rareș Kerekeș, pictor și voluntar art-terapeut, alături de beneficiari ai proiectului. Ne-am gândit să oferim o şansă celor care provin din medii defavorizate şi care, dependenţi fiind de un anumit viciu, nu puteau suporta cheltuielile în centru, a spus dr. Holger Lux. Câţiva din echipa proiectului au fost chiar pacienţi în centru. De pildă, chiar asistentul proiectului, Ştefan, a fost beneficiar al centrului în 2010. “Eu am venit aici din cauza unei dependenţe de substanţe, droguri. De atunci, am învăţat multe şi astăzi ajut oamenii, a spus acesta. De altfel, Rareş, fost “dependent de bere”, după cum se caracterizează, a beneficiat de serviciile centrului din Şura Mică, iar acum a revenit să îi ajute şi pe ceilalţi, prin cursurile de terapie prin artă. “Când am plecat de aici, am zis că vreau să revin alături de oamenii care au nevoie. Pentru mulţi dintre pacienţi, pictura a fost ceva nou. Ia prins repede. Le-a oferit posibilitatea de a se exprima liber şi creativ, deşi poate nu toţi dobândeau talente artistice”, a spus Rareş.

Un an plin de speranţe

Proiectul „Reabilitarea dependenților de alcool și droguri din medii defavorizate” s-a derulat timp de un an și a dus la identificarea a 75 de persoane dependente de alcool și droguri motivate pentru tratamentul de reabilitare, care nu puteau acoperi costurile tratamentului. Dintre acestea, 52 de persoane au fost internate într-unul dintre cele două centre patronate de Crucea Albastră din România, bărbați și femei, tineri, vârstnici sau adulți, din mediul rural și urban. Proiectul a avut o rată de retenție în program de aproximativ 80%, un număr de 42 de beneficiari rămânând internați pentru o perioadă de cel puțin o lună (până la şase luni de terapie). Din cei 52 de beneficiari ai proiectului, 13 au fost femei, iar 39 bărbaţi. De asemenea, a fost vorba de 23 tineri, 35 adulţi şi cinci vârstnici.

Activităţi în cadrul proiectului

În cadrul proiectului au avut loc, de asemenea, activități de întărire a capacității organizației, precum instruirea personalului terapeutic pentru lucrul optim cu persoane din medii defavorizate, participarea psihoterapeuților la cursuri internaționale de specialitate, includerea serviciului de consult și tratament psihiatric pentru toți beneficiarii, introducerea terapiei prin artă la cele două centre, dotarea unei săli de fitness la centrul pentru bărbați, achiziționarea de materiale și echipamente pentru ergoterapie (prelucrare a lemnului și croitorie) și organizarea unor evenimente și activități culturale și educaționale. Printre artiștii care au fost invitați să discute cu pacienții despre recuperarea din dependența de alcool și droguri și pentru a susține lecturi, lecții de artă sau concerte, s-au aflat scriitorii Dan Sociu și Cristian Fulaș, artiștii plastici Laurențiu Zloteanu și Rareș Kerekeș, și Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Ela & Solo, cvartetul Intermezzo, taraful Școlii de Muzică de la Hosman și rapperul Dragonu.

Considerăm că rezultatele proiectului nostru demonstrează cu prisosință nevoia existentă actualmente pentru tratamentul rezidențial de reabilitare de tip comunitate terapeutică accesibil persoanelor care se confruntă cu dependența de alcool sau droguri, precum și utilitatea și eficiența acestuia. În acest scop, vă invităm să susțineți alături de Asociația Crucea Albastră din România adoptarea de către statul român a unei politici publice de finanțare a costurilor tratamentului de reabilitare în cadrul comunităților terapeutice, prin intermediul asigurărilor sociale și medicale, pe baza principiului subsidiarităţii practicat de multă vreme în spaţiul Uniunii Europene„, a mai spus dr. Holger Lux, coordonatorul proiectului şi directorul centrului.

Asociația Crucea Albastră din România este o organizație umanitară afiliată la Federația Internațională a Crucii Albastre, care are ca misiune asigurarea de asistență de specialitate dependenților de alcool și de droguri. Asociația patronează două centre de reabilitare psiho-socială de tip comunitate terapeutică pentru persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc sau cu alte dependențe – un centru pentru bărbați, aflat în Șura Mică, și un centru pentru femei, aflat în localitatea Șelimbăr.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns