A lucrat pentru ministrul Apararii, dar a ajuns sa piarda totul. „Cand esti alcoolic, esti un om inchis intr-o sticla”

Psihiatrii sustin ca exista meserii care predispun la consumul excesiv de alcool. Muncitorii din constructii, dar si barmanii sau ospatarii sunt cateva exemple de ocupatii in care tentatia este mare.

Continuam campania „Dependenta Romaniei- Alcoolismul, boala din pahar” cu povestea lui Constantin. La doar 20 de ani a fost ales ospatarul personal al ministrului apararii de atunci. O realizare pentru el. In scurt timp, insa, bucuria s-a transformat in cosmar. Accesul la bauturi fine, imposibil de gasit pe o piata autohtona stoarsa de saracie, dar si lacomia i-au schimbat dramatic

Suntem la Sibiu, intr-un restaurant cunoscut pentru… nuntile si botezurile pe care le gazduieste. Constantin e sef de sala. Il privim cum manevreaza atent sticlele de bautura si paharele. Toti il admira pentru puterea de care da dovada. Barbatul este alcoolic abstinent…de 12 ani.

“Mi-am pierdut familia si daca am pierdut familia am pierdut tot”, povesteste el. “Am pierdut prieteni, oameni din viata mea care pe 90 la suta i-am castigat, dar nu imi mai pot castiga anii de viata in care am baut. Aia sunt o pata neagra in viata mea”.

Perioada neagra a inceput odata cu incorporarea. “In armata pe vremea ceausista am fost ales ca ospatar al ministrului Apararii Nationale in perioada in care am facut armata in Bucuresti. Fiind ospatar al ministrului acolo era whisky, vinuri alese si stiti bine nu se gasea in comert si puteam bea nu ma controla nimeni . Beam cat vream. Nu beam foarte mult dar beam frecvent in fiecare zi. Sa nu ma intrebati cand am deveit alcoolic ca nici n-am simtit eu macar. Multa vreme dupa aia nu mai era o placere sa bei era o necesitate. Am ajuns sa beau dimineata cate o jumate de litru de palinca de Bihor din doua gaturi ca sa nu imi mai tremure mainile, sa-mi revin. Adica in meseria mea de ospatar trebuie sa duci o cafea, o … sa nu imi mai tremure mainile asta faceam in fiecare zi de dimineata de la sapte, devenisem alcoolic”

Ca orice alcoolic… devenise si un actor foarte bun. Initial, nimeni nu a realizat ca are probleme. Nici macar cea care i-a devenit sotie si i-a daruit doi copii. Dupa opt ani in care lucrurile nu doar ca nu s-au schimbat, ci s-au inrautatit, cei doi au sfarsit prin a divorta. “O certam, o faceam in toate felurile ca umbla cu unu cu altu’ . O jigneam pur si simplu. Si la un moment dat iti ajunge. Trebuie sa spuna cineva stop si ea a fost cea care a spus stop. Nu pot sa o judec ca a divortat de mine sau sa-i bag vreo vina”.

“Imi aduc aminte un episod: aveam o problema la stomac si am fost internat la spitalul militar si daca nu am baut 2-3 zile poti cadea in coma si cand nu bei si am cazut in coma postalcoolica. Vedeam soareci, insecte mici am ferit un dulap din ala de 200 de kg l-am luat ca pe o zdreanta. A doua zi mi s-a spus ca eu nu am stiut nimic. L-am luat si l-am dat deoparte pentru ca eu o vedeam acolo pe copila mea ca o mancau paianjenii si soarecii l-am dat deoparte ca pe o zdreanta”

Dupa familie, si-a pierdut si serviciul. S-a mutat cu parintii. Oameni simpli, de la tara, care s-au tinut insa departe de bautura. Au incercat si ei sa-si ajute baiatul. Constantin a ajuns, de mai multe ori, la psihiatrie. Tratamentul a fost insa ineficient. “Aveam o juma de ora pauza si toata lumea care era acolo se ducea si-si lua de baut. Seara era practic carciuma acolo nu spital. Eu mi-am dorit intotdeauna sa scap dar nu puteam demonul alcoolului nu te lasa daca te-a prins o data foarte greu iti da drumul.”

In urma cu 12 ani, fratele lui mai mare a auzit de Centrul pentru tratamentul dependentei de alcool de la Sura Mica-Sibiu. L-a convins sa se interneze si acolo. “Sunt doar doua drumuri: ori bei si te lasi de tot de alcool ori bei pana mori in cel mai fericit caz si spun asta fiindca poti sa ajungi la un spital de psihiatrie ca sa nu mai ai momente de luciditate toata viata. Adica sa-ti pierzi mintile. Eu am incercat de patru ori si am reusit nu m-am lasat. Sunt un om ambitios un om care vrea sa obtina de la viata asta ceva si eu am obtinut. Mi-am obtinut libertatea pentru ca atata vreme cat esti alcoolic, cat esti cu alcoolul in mana, esti un om inchis intr-o sticla. Depinzi de ea, nu o sa ai bani niciodata, prieteni adevarati, esti un om singur

Acum s-a recasatorit si si-a facut alti prieteni…la centru. Unde continua sa mearga aproape zilnic. Ii place sa le gateasca pacientilor si sa le impartaseasca din experientele sale…cu bautura.

“Acolo m-am nascut a doua oara si acolo e locul meu de suflet. Acolo e a doua casa. Acolo ma duc ca si la mine acasa. Acolo toti imi sunt prieteni Toti ma inteleg pe mine. Eu pot sa-i inteleg pe ei. Eu pot sa inteleg un alcoolic, altcineva….adica multa lume nu poate sa-i inteleaga . eu pot sa inteleg un alcoolic “.

Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula- presedinte Crucea Albastra Romania: “Ii vad pe oameni cum se ajuta dupa aceea intre ei . cum incearca sa-si construiasca o retea de sprijin .cum dezvolta o retea de sprijin . foarte putine categorii mi se par atat de frumoasa ca cei care au trecut prin dependenta si acum vor sa-i ajute si pe ceilalti.”

“Pana la urma din 1956 OMS-ul spune ca e boala. Traiesc impreuna cu oamenii aceeia recuperarea si e foarte frumos. Oricum, statul nu prea se implica in terapia antialcool si antidrog . avem o zona in care sigur ca se investesc bani dar si o alta zona in care nu investim deloc Daca avem o agentie nationala antidrog nu avem nicio agentie nationala antialcool”.

“Statul ar trebui sa se implice pentru ca statistic ar fi doua milioane de alcoolici dar adevarul e altul sunt mult mai multi. Ar trebui sa creeze centre cum e la Sura si sa le si subventioneze. In strainatate poti sa te duci cu asigurarile de sanatate, la noi nu. trebuie sa platest, or un alcoolic care a ajuns alcoolic nu mai are bani si atunci daca nu exista un frate, o sora, o mama sau cineva care sa-i dea bani o luna de zile nu se cunoaste daca stai acolo . Recazi, imediat recazi”

“La mine in viata oamenii sunt impartiti in doua grupe: unii nu le vine sa creada ca m-am lasat de baut si la unii care ma cunosc mai recent nu le vine sa creada ca am baut vreodata. Va dau un exemplu: fratele meu. Un bautor notoriu si din cauza alcoolului a si murit 42 de ani.“

“Sa ,pr era cel mai bun lucru care mi se putea intampla. Puteam sa ajung in spital si puteai innebuni si atunci nu era cel mai bun lucru ca sa mori?”

Romania este pe locul trei in Europa in privinta mortalitatii la barbati si pe primul, in cazul femeilor la decese ce au la baza consumul excesiv de alcool.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns